söndag 7 december 2008

Dagens tips!


Idag tänkte vi återigen tipsa om att baka härligt krämiga lusseballar. Utmärkt julfika!
Förra årets recept var väldigt bra så varför byta?

Ca 35 st Lusseballar:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kukar i lite olika storlekar och former, använd fantasin. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin som pubishår och pissehål. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora kukar gräddas i 200 grader i 10-15 min.




2 kommentarer:

Anonym sa...

när kommer kok/kuk-boken?

HOHO

Anonym sa...

tack för tipset! kommer användas!// L.M.